De kracht van doen!

Infram
7 min readNov 21, 2018

Betekenisvolle stappen in energietransitie brengen een ver doel dichterbij

Donderdag 15 november. Het rustieke landgoed ’t Stort in Maarn is met een feesttent, ballonnen en een ontvangstcomité omgetoverd tot evenemententerrein. De adviseurs van Infram zetten vandaag de poort open voor deelnemers aan het Energie-evenement ‘De kracht van doen’, een uitwisseling van pionierservaringen in de energietransitie.

De aandachttrekker is een reeks waterstofauto’s waarmee gasten een proefrit kunnen maken. Infram zelf heeft al enkele waterstofauto’s in zijn wagenpark en breidt dat aantal nu uit tot vijf. Dat is mogelijk doordat op het eigen terrein een waterstoftankvoorziening is gerealiseerd. Bart van Bussel, algemeen directeur van Infram, vertelt graag aan iedereen het hele verhaal (lees het hier). Of lees door en krijg een beeld van deze feestelijke dag en een inkijkje in andere voorbeelden van organisaties en mensen die stappen hebben gezet in de energietransitie.

Mocht u meer willen weten over waterstof of de tankvoorziening van Infram zelf willen bezoeken dan kan dat! Op vrijdag 1 februari vanaf 14:00 uur ontvangt Infram u graag voor een kop koffie, een presentatie en een demonstratie van het tankstation en de waterstofauto’s. U kunt zich hiervoor aanmelden via secretariaat@infram.nl.

Onopvallend waterstof tanken aan kantoor
In de loop van de ochtend wordt het een drukte van belang op het landgoed. ‘Gewone’ auto’s met belangstellenden rijden af en aan. Hun berijders willen allemaal wel eens, voortbewogen door de energiedrager van morgen, een rondje in de omgeving maken.

Er is volop gelegenheid om waterstofauto’s te bekijken én een rondje te rijden.

Menigeen kijkt na aankomst op het terrein even zoekend rond. ‘Waar staat dat waterstoftankstation? Is dat alles, die twee witte paaltjes?’ Even later zien ze dat de waterstofvoorraad én de compressorinstallatie voor het vullen bijna onzichtbaar tussen de rododendrons zijn weggewerkt. Dat was eerder dit jaar een tip van een van de ambtenaren uit de delegatie die de toenmalige wethouder Hans Nijhof van de gemeente Utrechtse Heuvelrug vergezelde, toen deze persoonlijk poolshoogte kwam nemen. Hij wilde zien waarom het college bij wijze van uitzondering ‘ja’ en niet het standaard antwoord ‘nee’ zou moeten geven op de aanvraag van een vergunning voor een tankstation op het terrein van een rijksmonument.

Michel Hoppenbrouwers van Infram geeft een toelichting bij het waterstoftankstation.

Ruiken en proeven aan de praktijk

De mensen van Twinning Energy, het bedrijf dat waterstofoplossingen op maat levert, krijgen vooral technische vragen te beantwoorden. Hoeveel waterstof zit er in die container met gascilinders? Hoeveel kilometer kun je daarmee afleggen? Hoe lang duurt een tankbeurt? Waarom laten jullie dat een half uur duren terwijl je ook in drie minuten kunt tanken? Wat kost de aanleg? Dat soort vragen. ‘Allemaal gericht op de praktijk’, zegt Wilfried van der Veen van Twinning Energy, ‘ veel minder nieuwsgierigheid naar het waarom van de keuze van Infram voor deze oplossing. Kennelijk hebben al die bezoekers de waaromvraag al lang achter zich gelaten, en hebben ze nu, oplossingsgericht, vooral oog voor ‘het hoe’ in hun eigen praktijk waarin ze zelf stappen kunnen zetten.’

WIm Peels van Twinning Energy bij de Hyundai Nexo waterstofauto ( bron: Nieuwsblad De Kaap).

Recentelijk publiceerde de Telegraaf een artikel over het realiseren van het nieuwe tankstation (klik hieronder voor het hele artikel).

Werken aan energietransitie is inspirerend en leerzaam

Het middagprogramma van het evenement ‘De kracht van doen’ vormt op die praktische inslag een perfecte aanvulling. Daar gaat het om het grotere transitieverhaal, ofwel om de aspecten visie, belang, plan, middelen en competenties in een veranderingsproces. Het gaat ook niet meer alleen om waterstof-elektrisch rijden in het wegverkeer, maar om de energietransitie in alle geledingen van de economie en de maatschappij. Het is het verhaal van overheden en bedrijven die ambities formuleren en emissiedoelen stellen en vervolgens stap voor stap ontdekken hoe ze die bereiken. Het is ook het verhaal van organisaties die het verschil willen maken maar zich niet kunnen onttrekken aan de voorwaarden en mechanismes in het economisch verkeer. Het is het spel van verbinden, verbeelden en verwezenlijken, de drie elementen die het handelsmerk van Infram vormen.

Het middagprogramma vangt aan.

‘Wij denken in Nederland veel na over de energietransitie en dat is goed.’, zegt directeur Bart van Bussel. ‘Maar gelukkig gebeurt er ook veel in de praktijk. Het moet immers niet bij nadenken, ideeën, plannen, intenties of klimaatakkoorden blijven. Het gaat erom om aan de slag te gaan, en ideeën en experimenten tot implementatie en uitrol te brengen. Alleen dan kunnen we met elkaar de gestelde doelen halen.
Infram komt bij zijn klanten veel goede voorbeelden tegen. Allemaal partijen die echt aan de slag zijn met energietransitie: energieopwekking, distributie, zuinig verbruik, transities in wijken, ruimtelijke inpassing op wat grotere schaal en ga zo maar door. Die goede voorbeelden wil Infram graag met anderen delen, omdat die praktijk inspirerend en leerzaam is. Daarom zet Infram ‘de doeners van nu’ met het energie-evenement ‘De kracht van doen’ in de schijnwerpers. Het is belangrijk dat we praktijkervaringen met elkaar delen en elkaar aangeven hoe ieder zijn of haar uitdagingen heeft overwonnen, om zo elkaar vooruit te helpen.’

Het moet (..) niet bij nadenken, ideeën, plannen, intenties of klimaatakkoorden blijven. Het gaat erom om aan de slag te gaan, en ideeën en experimenten tot implementatie en uitrol te brengen. Alleen dan kunnen we met elkaar de gestelde doelen halen.

Bart van Bussel, algemeen directeur Infram

Meer dan een optelsom
De Utrechtse gedeputeerde Van den Berg, die met een van Inframs waterstofauto’s is opgehaald, sluit daarop aan met een speech over de grote energie-opgave waarvoor de provincie zich ziet geplaatst. In de ambiance van het evenement lijkt het hem te lang duren voordat hij aankomt bij de passage die hem kennelijk het meest uit het hart is gegrepen: ‘We moeten ons realiseren dat een regionale energiestrategie meer is dan een optelsom van de beloften. Er is echt nog meer ambitie nodig. Veel meer. Dat gaat veel verder dan goochelen met petajoules en megawatts. De energietransitie vraagt om nieuw leiderschap. Om solidariteit. Dat lukt alleen als we scherpe verwachtingen naar elkaar durven uit te spreken én bereid zijn flexibel te zijn. Dan ontstaat een krachtig netwerk, van waaruit we aan serieuze oplossingen kunnen werken. Zo’n sterk netwerk straalt vertrouwen uit naar inwoners, ondernemers en partners in onze provincie. En dat verdienen ze ook.’ (Lees hier de volledige toespraak van gedeputeerde Van den Berg).

Gedeputeerde provincie Utrecht Pim van den Berg en Michel Hoppenbrouwers van Infram

Dan is het woord aan acht inleiders die in parallelle sessies in drie ronden elk hun verhaal doen en met de deelnemers in gesprek gaan over hun praktijkervaringen.

· OV-bedrijf Arriva slaagt erin in een competitieve markt toch te investeren in een emissieloze bedrijfsvoering; ‘een kwestie van mind set’.

· De gemeente Tilburg kiest in de energietransitie voor een inspirerende en faciliterende rol en stimuleert bij burgers en bedrijven het mede-eigenaarschap van groene energieproductie.

· Waterschap Zuiderzeeland zocht de samenwerking met agrarische ondernemers voor de bouw en exploitatie van een windpark waarmee de energie voor de polderbemaling weer uit wind komt.

· De gemeente Oss doet er alles aan om duurzame initiatieven te vertalen naar het collectieve belang van haar gehele bevolking, van ‘ik nu’, naar ‘wij straks’.

· Heineken analyseerde zijn foot prints, kreeg daardoor goed zicht op de transitiemaatregelen die het bedrijf zelf intern moet nemen en weet nu ook waarop het bedrijf zijn toeleveranciers kan aanspreken.

· Rijkswaterstaat werkt aan het duurzaamste wegtraject van Nederland, de A6 tussen Almere en Lelystad, een omvangrijk complex van pilots in de sfeer van de energietransitie en andere duurzaamheidsdoelstellingen.

· Dommelstroom. Een waterkrachtcentrale in het riviertje Dommel. Het begon als een droom van vader en zoon Taks uit St Michielsgestel. Ze wisten hem te verwezenlijken door vijfhonderd dorps- en streekgenoten mede-eigenaar te maken.

· Netwerkbeheerder Liander die vraag- en aanbod van energie aan elkaar knoopt, ziet de energietransitie als een immense opgave, die op de eerste plaats daadkracht én samenwerking vraagt van velen.

Klik hier voor een impressie van de praktijkcases.

De dag wordt afgesloten met een toost op alle doeners die nu al betekenisvolle stappen zetten in de energietransitie en een ver doel dichterbij brengen.

--

--

Infram

Infram werkt aan mobiliteit, ruimte, water en energie voor een mooier, duurzamer en beter Nederland. Dit doen we in opdracht van publieke en private partijen.