Infram’s Nieuwe Normaal-journaal: over impact op afstand

Werk in uitvoering én in quarantaine

Door Jan Bakker en Rik Wegman

Infram
3 min readNov 11, 2020

--

Jan Bakker en Rik Wegman (met oranje hesjes) vieren het 25-jarig bestaan van Infram eerder dit jaar op locatie in Singapore

In het buitenland aan een project werken heeft ook zonder corona al aardig wat voeten in de aarde. Taal, cultuur, organisatiestructuren, invullingen van rollen, taken en verantwoordelijkheden, en niet te vergeten de temperatuur; vaak allemaal anders dan we gewend zijn. Tel daar de onzekerheden en beperkingen vanwege corona bij op, dan wordt het er niet eenvoudiger op. Dat geldt ook voor ons werk in Singapore.

Als dijkexperts naar Singapore
Vanuit Infram-Hydren zijn we betrokken bij een langlopend ‘polderproject’ in Singapore, waar de overheid aan nieuwe vormen van landwinning werkt. Eilandengroepen met dijken aan elkaar verbinden en vervolgens het water eruit pompen, is zo’n manier. Daar weten we in Nederland alles van. Waar wij als Infram-Hydren ook alles van weten zijn erosiebestendige dijkbekledingen van gras. Om die reden heeft onze opdrachtgever in Singapore ons en onze golfoverslagsimulator en grastrekker bij dit project betrokken.

Van start in pré-coronatijd
Vóór corona zijn we van start gegaan met de eerste grasmetingen op locatie. Ook het gras en ander basismateriaal voor de dijkbekleding verschilt van wat we in Nederland gebruiken en vraagt om vakkundig onderzoek en analyse. Terwijl we goed op koers lagen, werden begin maart de geluiden over corona echter steeds zorgelijker. En de angst om niet meer terug te kunnen naar Nederland groter. Dan heb je niet alleen te maken met je werk daar, maar ook met je thuisfront. Via Whatsapp, videocalls en intensief telefoonverkeer is in overleg met Infram en onze opdrachtgevers besloten om eind maart terug te keren naar Nederland. Nadrukkelijk met de boodschap dat het een onderbreking betrof, geen stopzetting van het project. In de laatste weken voor vertrek hebben we nog extra gas gegeven en een kwart van de golfoverslagproeven afgerond.

Terug en in quarantaine
En dan ben je weer in Nederland, pak je je lopende projecten op en houd je contact met je opdrachtgever in Singapore. Als dan de coronacijfers in de zomer de goede kant op gaan lijkt het weer verantwoord om terug te keren. Maar dan blijken reis en verblijf er wel totaal anders uit te zien! Twee dagen voor vertrek eerst in Nederland in quarantaine en met een negatieve testuitslag het vliegtuig in. Na de landing linea recta naar een quarantaine-hotel waar twee weken eenzame opsluiting je deel is. Echt NIET van de kamer af, eten wordt voor de deur gezet en geen enkel lucht-moment. Dat was heftig om mee te maken. Ook voor ons thuisfront. Na tien dagen een coronatest; die was gelukkig negatief waardoor we uiteindelijk na 14 dagen ons werk konden hervatten. Inmiddels zijn we weer volop bezig en ook al gewend aan de tweewekelijkse(!) verplichte coronatest. Onze onderzoeken met de golfoverslagsimulator liggen op schema en we zetten erop in om eind november de opdracht afgerond te hebben en terug naar Nederland te gaan. Als de situatie tenminste niet om eerder vertrek vraagt….

Meer weten over het werk van Infram Hydren en Infram? Kijk op www.infram-hydren.nl en www.infram.nl

Infram zet zich in voor CO2-reductie, zie www.infram.nl/co2-prestatieladder.html

--

--

Infram

Infram werkt aan mobiliteit, ruimte, water en energie voor een mooier, duurzamer en beter Nederland. Dit doen we in opdracht van publieke en private partijen.